10 Şubat 2014 Pazartesi

Ortodontik tedavide görünmeyen tel dönemi


Tedavi süresinin uzunluğu ve dış görünüşte yarattığı olumsuzluklar nedeniyle yetişkinler tarafından uzak durulan ortodontik tedaviler, görünmeyen diş tellerinin kullanıldığı ‘lingual’ teknik ile her yaştan kişinin sağlıklı ve güzel görünümlü dişlere kavuşmasına olanak sağlıyor.



Dişin dış yüzeyine yapıştırılan metal ya da seramik braketlerle sürdürülen, bilinen ortodonik tedavide yeni bir çığır olarak görülen lingual teknik ile braketler dişin arka yüzeyine yapıştırılıyor. Dışarıdan hiçbir şekilde fark edilmeyen ve konuşma bozukluğu yaratmayan braketler sayesinde, yetişkin ortodontisinde estetik kaygılar tamamen yok oluyor.



Dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılan braketlerin alışma dönemini değerlendiren Lingual Ortodonti Uzmanı Dr. Cem Caniklioğlu, kullanılan lingual braketlerin boyutlarının küçüklüğü ve inceliği ile diş yüzeyine tamamen adapte olmalarının, apareye alışma döneminin tüm sıkıntılarını eskiye oranla azalttığını belirterek, “Bu tedavide konuşma zorluğu ya da dilde herhangi bir önemli rahatsızlık hissedilmiyor. Hastalar dilin en çok değdiği nokta olan, diş arka yüzeyindeki değişikliğe 3-4 hafta arasında alışmaktalar” dedi.



Halk arasında görünmez diş teli ya da görünmeyen diş teli olarak da bilinen lingual ortodontinin, 70’li yıllardan bu yana dış yüzey üzerine uygulanan klasik labial ortodonti yöntemlerine göre estetik açısından önemli avantajları olduğuna da dikkat çeken Dr. Cem Caniklioğlu, “Günümüzde pek çok tanınmış insan lingual ortodonti tedavisi görmektedir ancak bu kişiler, diş telleri dışarıdan görünmediği için hiçbir estetik kaygı taşımamaktadır. Dişlerin dışarıdan görünen yüzeylerinin hiçbir şekilde etkilenmediği bu tedavi ile bir yandan dişler düzelirken, diğer yandan özgürce gülümseyebiliyor ve konuşabiliyorsunuz. Hastaların sosyal hayatlarını olumlu yönde etkileyen bu tedavi ile diş teli, yetişkinler için estetik bir sorun olmaktan çıkıyor” sözleriyle lingual ortodontinin sosyal avantajlarına değindi.



KİŞİYE ÖZEL BRAKET VE TELLER

Lingual metot uygulanarak tedavi edilen hastalarda kullanılan her bir lingual braket ve lingual telin kişiye özel olarak hazırlanması gerektiğinin altını çizen Lingual Ortodonti Uzmanı Dr. Cem Caniklioğlu, aksi halde tedaviden olumlu sonuçlar almanın imkansız olduğunu sözlerine ekledi.



Çapraşık ve doğru konumlanmamış dişlerin estetik görünüm bozukluğundan daha önemli bir soruna yol açarak pek çok diş ve diş eti hastalığına sebebiyet verdiğinin altını çizen Dr. Cem Caniklioğlu, “Yetişkinlerin büyük bir çoğunluğu eğri ve çapraşık dişlerin yarattığı estetik olumsuzluklara odaklanır. Oysa doğru konumlayan dişler ağız hijyeni açısından tahminimizden daha büyük problemlere yok açabiliyor. Yeterince temizlenemeyen dişler pek çok diş ve diş eti hastalığına davetiye çıkarıyor. Gerek dış görüntüde oluşturduğu olumsuz imaj nedeniyle hastaların yaşadığı özgüven ve endişe kaynaklı psikolojik durumları ortadan kaldırmak gerekse ağız ve diş sağlığı için ortodontik tedaviler büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.



İSTANBUL



Ortodontik tedavide görünmeyen tel dönemi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder