Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 28-29 Ocak 2014 tarihlerinde Tahran’a gerçekleştirdikleri ziyarette, Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren Tercihli Ticaret Anlaşmasını, iki ülke Başbakanları huzurunda Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci ile İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh imzalamıştır.
Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması ile, Türkiye’nin bazı tarım ürünlerinde İran’a tarife indirimi vermesi ve buna karşılık İran’ın ise, bazı sanayi ürünlerinde Türkiye’ye tarife indirimi sağlaması kararlaştırılmıştır.
İran’ın, Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye’ye tarife indirimi sağlayacağı ürünler arasında; temizlik ürünleri, ilaç, kozmetik, plastik malzemeler, orman ürünleri, tekstil, hazır giyim, ev tekstili, mobilya, çelik ürünleri, demir ve demirdışı metaller, buzdolabı, bulaşık makinaları gibi beyaz eşya ürünleri, klimalar ve elektrik-elektronik ürünleri gibi bir çok ürün yer almaktadır. Söz konusu ürünlerde 2012 yılında Türkiye’nin dünyaya ihracatı 38,9 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup; bu meblağ, Türkiye’nin aynı yıl gerçekleştirdiği toplam ihracatın %25,5’ine tekabül etmektedir.
Ayrıca, Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında İran’ın Türkiye’ye tarife indirimi yapmayı kabul ettiği sanayi ürününlerinde 2012 yılında Türkiye’nin İran’a ihracatı yaklaşık 830 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte bu ürünlerde ihracatımızın, 3 yıl sonunda iki katına çıkacağı beklenmektedir.
Diğer taraftan, söz konusu Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında İran’a taviz verilen tarım ürünlerinin İran’dan yapılan toplam tarım ürünleri ithalatı içindeki payı %57 seviyesindedir.
Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması; ülkemizin Serbest Ticaret Anlaşmaları dışında ticaretin artırılmasına yönelik yaptığı ilk anlaşmadır.
Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması, yeni dönemde, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ivme kazandıracak; her iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirecek ve iki ülkenin önümüzdeki dönemde artan ekonomik işbirliğinin temelini oluşturacaktır. Anlaşma kapsamında, her iki ülke, birbirlerine sağlamış oldukları tavizleri daha da genişletmek üzere çalışmayı da taahhüt etmiştir.
Son olarak; bazı basın yayın organlarında Türkiye – İran Tercihli Ticaret Anlaşmasının imza töreninde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin anlaşma metninin Farsça olması nedeniyle imza atmaktan imtina ettiği şeklinde haberler dile getirilmiştir.
Söz konusu Anlaşma İngilizce, Farsça ve Türkçe olarak, Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci ile İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh tarafından imzalanmıştır. Söz konusu Anlaşmanın imza töreninde İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh zaman darlığı nedeniyle Anlaşmanın her üç dilde imzalanmasını, ancak teamüllere uygun olarak bütün sayfaların paraflanması uygulamasının bilahare yapılmasını teklif etmiş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de hem imzanın hem de Anlaşmanın her sayfasının paraflanmasını, istemiştir. Söz konusu Anlaşma Sayın Başbakanımızın da uygun görmesiyle, bu çerçevede imzalanmış ve paraflanmıştır”
Anlaşma Türkçe, Farsça ve İngilizce imzalandı